Radio Hi-Tec // PS interview: Groove Armada


Listen live:

Guest_DJ

Wordt de nieuwe gast DJ

Hightlights

PS interview: Groove Armada


On Thursday 25 February 2010 00:48 CET by Martijn

Met het nieuwe album Black Light slaat Groove Armada een heel nieuwe weg in. De meesters van de lounge en downtempo gaan voor het meer poppy werk. Dance lijkt meer voor de dj-sets van Tom Findlay en Andy Cato te zijn geworden. Tom Findlay legt uit.

 

Tekst: Jesse Voorn

 

 

 

Wat kun je over het nieuwe album vertellen?

Tom: “Het heet Black Light en we nemen er enorm afstand mee van wat we normaal gesproken doen. Maar dat is goed. We denken dat het ons beste album tot nu toe is. Veel mensen zeggen dat ook.”

 

Bij het vorige album werkten jullie voor een groot deel apart. Hoe was dat nu?

Tom: “Dat was toen min of meer noodzakelijk. We hebben in de loop der jaren behoorlijk wat gekke dingen gedaan, zoals niet op onze eigen gigs draaien. Het klinkt een beetje vreemd om daar nu over te praten, maar toen leek het allemaal heel logisch.”

 

Jullie lijkt verder weg te gaan van dance en meer de pop kant op. Vanwaar dat?

Tom: “We vonden die indie dance dingen echt helemaal te gek, zoals Friendly Fires en Fenech Soler en veel klassieke dingen als David Bowie en Roxy Music. Het lijkt nu samen te vallen met de huidige 80’s revival, maar dat is echt toeval. Zoiets sluipt er een beetje in.”

 

Hebben jullie de interesse in house een beetje verloren of is het alleen met dit album?

Tom: “Ik denk dat we een album wilden maken dat live echt te gek klinkt en daarom is deze plaat er dus uit gekomen. Het is soms heel erg moeilijk om echte house muziek live te brengen. Maar ik denk zeker dat we binnenkort wel weer wat repetitieve beats zullen maken.”

 

Hoe staat de dance scene er volgens jullie op dit moment voor?

Tom: “Ik denk dat die op dit moment heel erg interessant is. Ik kan eigenlijk alleen praten over de UK en hier heb je die hele bassline house, van producers als Riva Starr en Brodinski. Je hebt dubstep, house, de disco revival, de 90’s zijn terug, garage. Noem het maar op en mensen luisteren er naar. Wat ik vooral leuk vind is dat de dj’s die ik goed vind nu de hele scene over nemen.”

 

Draaien jullie zelf eigenlijk nog wel eens?

Tom: “ Niet echt.”

 

Jullie hebben onlangs een single gratis weg gegeven. Is dat een nieuwe manier van promotie?

Tom: “Nou, ik denk dat het uitbrengen van albums tegenwoordig steeds meer een uitnodiging is voor een optreden. Ik denk dat het heel goed is om zo nu en dan wat gratis muziek weg te geven.”

 

Hoe effectief is het maken van albums nog, zeker in de dance scene?

Tom: “Ik denk dat het wel helpt. Eerlijk gezegd gezegd denk ik dat dit het laatste album is dat we gemaakt hebben. Vanaf nu zullen het alleen nog maar losse EP’s zijn voor ons.”

 

Jullie hebben een gig gedaan in Playstation. Hoe was dat?

Tom: “Dat was leuk. Ik denk dat het tijd is om te kijken naar de manieren waarop je live speelt. Volgens mij gaan we in de toekomst veel vaker gigs krijgen die vertoond worden in bioscopen, live online of in game consoles. Yeah.”

 

 

 

Jullie bestaan al langer dan tien jaar, veteranen zeg maar. Hoe blijf je relevant?

Tom: “Wij houden nog steeds van wat we doen. Wij gaan nog steeds vaak uit, we duiken nog iedere week de platenzaken in. Op sommige punten zijn we beter dan toen we begonnen. We leven het leventje wel iets minder dan we vroeger deden, maar we hebben het nog steeds.”

 

Welke house artiesten vinden jullie zelf goed?

Tom: “Er is een jongen die Joy Orbison heet, uit de UK, die briljant is. Als dj vind ik Brodinski erg goed en Riva Starr is op dit moment te gek. Ik hou ook erg van Claude VonStroke en ook Riton gaat er helemaal voor. Ook die hele Innervisions scene is super, met Henrik Schwarz, Dixon. En Modeselektor doen het ook fantastisch. Zo kan ik nog wel even doorgaan.”

 

Comments